לא משנה מי אשם בתאונת דרכים – אתם זכאים לפיצוי
אם נפגעתם עקב תאונת דרכים אתם זכאים לפיצוי ללא קשר לשאלה מי אשם בתאונת הדרכים, גם אם אתם הנהג הפוגע והתאונה ארעה באשמתכם, ככל שנפגעתם בגופכם בתאונת דרכים, אתם זכאים לפיצוי בגין ניזקכם.
היתרון בתביעת תאונת דרכים שבניגוד לתביעת נזקי גוף שבה יש לעבור שתי משוכות:
- הוכחת אחריות
- הוכחת נזק
בתביעה בתאונת דרכים אין צורך להוכיח אחריות, במידה ונמצא שהאירוע עונה להגדרה של “תאונת דרכים” (כפי שיפורט בהמשך), כי אז קיימת אחריות מוחלטת לחברת הביטוח לפצות את הנפגע וכל שיש להוכיח בתביעה הוא רק את גובה הנזק שנגרם לנפגע כתוצאה מהתאונה.
מהי ההגדרה של תאונת דרכים?
המונח “תאונת דרכים” הנו מושג רחב שכולל בתוכו מקרים רבים. באופן כללי תאונת דרכים תוגדר כך, אדם שסבל נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה ייחשב כנפגע תאונת דרכים.
בהתאם לעקרון ייחוד עילה: במידה והאירוע אכן מהווה “תאונת דרכים”, אין כל דרך לתבוע אלא על-פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975.
מי זכאי לתבוע על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975?
הזכאים לפיצוי על פי החוק הנם נוסע ,נהג, או הולך רגל, שנפגעו נזק גופני ו/או נפשי בתאונת דרכים, כפי שיפורט בהמשך. במקרים מסויימים יכול גם בן משפחה של נפגע, שניזוק נפשית עקב פגיעת קרובו בתאונה, להיות זכאי לפיצויים.
למה הכוונה ב “שימוש ברכב מנועי”?
מאחר ובחוק הוגדר “שימוש ברכב מנועי” כדאי להבהיר למה התכוון המחוקק: להלן יפורטו השימושים השונים ברכב מנועי הנכללים והמזכים את הנפגעים בגוף או בנפש בתביעה בתאונה כתאונת דרכים”:
- נסיעה ברכב –הכוונה לכל נסיעה ברכב, אשר כתוצאה ממנה נגרם לאדם נזק גופני ו/או נפשי.
- כניסה לרכב – הכוונה כניסה של אדם לרכב לשם נסיעה וגרימת נזק תוך כדי הכניסה לרכב.
- ירידה מרכב – ירידה מהרכב בגמר נסיעה נבחנת מהשלב בו עומד אותו אדם לצאת מהרכב ועד סיום פעולת הירידה.
- החניית רכב אשר כתוצאה ממנה נגרם לאדם נזק גופני ו/או נפשי.
- דחיפה או גרירה של רכב שכתוצאה ממנה נגרם לאדם נזק גופני ו/או נפשי.
- טיפול דרך או תיקון דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר שלא במסגרת עבודתו – כל מקרה בו אדם מטפל ו/או מתקן את רכבו ועושה זאת שלא במסגרת עבודתו וכתוצאה מהתיקון נגרם לאותו אדם נזק.
- הידרדרות או התהפכות של הרכב שכתוצאה מהם נגרם לאדם נזק גופני ו/או נפשי.
- התנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו תוך כדי נסיעה שכתוצאה מהם נגרם לאדם נזק גופני ו/או נפשי.
- התנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו מרכב עומד או חונה, שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו.
מהם כלי הרכב, אשר פגיעתם מזכה בפיצוי?
כלי הרכב המזכים בפיצוי הנם מכוניות פרטיות, מסחריות, מיניבוסים, אוטובוסים, מוניות, משאיות, אופנועים, קטנועים ובהגדרה רחבה זו -כלי רכב, הנעים בכוח מכני על פני הקרקע וייעודם העיקרי לשמש לתחבורה יבשתית.
מהם כלי הרכב, אשר פגיעתם אינם מזכים בפיצוי?
כסאות גלגלים, עגלות נכים, מדרגות נעות, אופניים חשמליים וקורקינטים ממונעים הוצאו במפורש מהגדרת “רכב מנועי” בחוק.
עו”ד אתי שנהב – עורכת דין לענייני תאונות דרכים
משרדנו מתמחה ביצוג וליווי נפגעי תאונות דרכים החל משלב הפגיעה הראשוני ועד למו”מ מול חברת הביטוח ולתביעת חברות הביטוח בבית משפט.
להערכת שווי התביעה ולשיחה עם עו”ד שמתמחה בתאונות דרכים התקשרו ל- 054-8874748.
את מי תובעים בתאונות דרכים שבהם נגרם נזק גוף?
אם מדובר בתביעת נזק בשל תאונת דרכים של נהג או נוסע ברכב התביעה תופנה כלפי פוליסת ביטוח חובה של חברת הביטוח שמבטחת את הרכב בו נהגו/ או נסעו הנפגעים.
אם מדובר בהולך רגל שנפגע בתאונת דרכים מרכב פוגע, להולך הרכב זכות לתבוע נזקי גוף מפוליסת ביטוח חובה של הרכב הפוגע.
למה צריך לפנות לעורך דין תאונות דרכים?
הטעמים לכך הם:
- סוגיית הפגיעה בתאונות דרכים הינה מורכבת ויש פרטים שידועים לעורך דין לתאונות דרכים שאינם ידועים לקהל הרחב. לדוגמא: מתי אירוע לא ייחשב תאונת דרכים, את מי תובעים כשאין פוליסת ביטוח חובה בתוקף.
- קשה להתמודד לבד מול חברות הביטוח ולקבל זכויות ופיצויים ללא ייצוג עורך דין תאונות דרכים.
- חלק גדול מהתביעות מגיעות לכדי התדיינות בבתי משפט וללא ידע משפטי בפסיקה ובייצוג בבית משפט לא ניתן יהיה להבטיח את מיצוי הזכויות של התובע בעבור מלוא נזקיו.
- לעיתים קרובות יש צורך בניסוח מדוייק של נסיבות התאונה ואיסוף קפדני של הראיות הרלוונטיות להוכחת טענות התובע ועל כן יש חשיבות לליווי משפטי משלב מוקדם של התאונה ועד לשלב הסופי בהליך.
איך מאתרים עורך דין תאונת דרכים מומלץ?
המלצה על עורך דין תאונות דרכים
הדרך הטובה ביותר לאתר עורך דין תאונות דרכים, היא באמצעות המלצה מאדם שאתם מכירים וסומכים על שיקול דעתו בן משפחה, חבר מהעבודה או מכר.
אם מדובר בעניין משפטי רפואי דיסקרטי, ספרו רק למי שאתם מרגישים מספיק נוח איתו ובקשו ממנו לשמור על דיסקרטיות בעניין זה.
מה חשוב לשאול את הממליץ?
מלבד שביעות רצון מהתוצאה המשפטית, כדאי לקבל מידע אודות הותק של עורך הדין, הכרות עם התחום הספציפי המדובר, האם ייצג קודם בתיקים דומים, רמת הזמינות של עורך הדין, האם הוא מתנהל בשקיפות וכיוצא בזה.
חשוב לזכור, עריכת דין היא מקצוע ובו ענפי משפט רבים שדורשים מיומנויות שונות ורק עורך דין בתחום הנדרש יוכל להעניק יעוץ משפטי מקצועי עבורכם. אז למרות שתקבלו הפניות לעורכי דין, אתם זקוקים לעורך דין בעל ניסיון בתחום ספציפי בלבד, לכן לא כל המלצה תהיה רלוונטית עבורכם, אלא אך ורק אם עורך הדין המומלץ מתמחה בתחום הספציפי, לדוגמא עורך דין תאונות דרכים נזקי גוף או עורך דין לתביעות תאונות דרכים.
חיפוש ברשתות
ככל ולא מצאתם המלצה מתאימה לעורך דין עבורכם, הצעד הבא שלכם הוא חיפוש עורך דין באנטרנט או ברשתות חברתיות. כאן יש למעשה מספר אפשרויות שונות:
האחת, היא לערוך חיפוש כללי במנוע החיפוש של עורך דין בתחום בו אתם זקוקים, למשל דיני נזיקין או עורך דין תאונות דרכים.
השניה, לחפש באינדקס מקצועי של עורכי דין מומלצים שהנו חיפוש ממוקד ויעיל יותר. באינדקס תוכלו למצוא חלוקה מסודרת של התחומים המשפטיים השונים וכן תוכלו לקרוא אודות עורכי הדין הרשומים באתר. כמו כן, ישנה אפשרות בחירה וסינון על פי אזור גאוגרפי כך שניתן לאתר עורכי דין באזור מגוריכם, בקרבת מקום העבודה או כל מיקום אחר בו תבחרו. כן, ישנם אינדקסים בהם תוכלו להשאיר את פרטיכם באתר ויחזרו אליכם לצורך התאמה לעורך הדין שאתם צריכים.
השלישית, לברר בקבוצות גאוגרפיות /עירוניות/ שכונתיות לגבי עורכי דין מומלצים בתחום המבוקש- לדוגמא: עורך דין תאונות דרכים בראשון לציון.
הרביעית, לשלוח הודעה ברשתות חברתיות ולחפש המלצות לעורך דין מיומן בתחום בו אתם מבקשים להיוועץ.
את מי תובעים במקרה שאין פוליסת ביטוח חובה בתוקף?
אם נוסע/ נהג נפגעים בתאונת דרכים ברכב שלא בוטח בביטוח חובה בזמן התאונה, או אם הולך רגל נפגע בתאונת “פגע וברח” ואין בידו את פרטי הרכב הנמלט, יש אפשרות לקבל פיצוי בגין נזקי הגוף מ”קרנית” – תאגיד קרנית הוקם מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ותפקידו לשלם פיצוי כספי עבור נזקי גוף לנפגעים בתאונות דרכים שאינם זכאים לפיצוי מחברות הביטוח.
את מי תובעים כשמעורבים בתאונת שרשרת?
כשהולך רגל או נוסע או נהג מעורבים בתאונת שרשרת, כך שמספר מכוניות אחראיות לפציעתו, את מי עליו לתבוע ? במקרה מסוג זה על הנפגע לתבוע את חברות ביטוח החובה של כל המכוניות המעורבות, שאם לא כן, יקבל פיצוי חלקי בלבד.
מה עליי לעשות לאחר פגיעה בתאונת דרכים?
- יש לרשום את פרטי הרכבים המעורבים בתאונה- מספר רישוי הרכב, סוג, צבע.
- לבקש פוליסת רכב, רשיון רכב כמו כן לתעד את פרטי הנהג הנוסף: שם, ת.ז. וכתובת.
- רצוי לצלם את הנזקים של הרכבים המעורבים בתאונה.
- מומלץ לצלם את הנזקים שנגרמו לך.
- אם מדובר בתאונת פגע וברח – יש לנסות ולאתר פרטי עדים לארוע.
- אם מדובר בתאונה ברכב הציבורי – יש לשמור את פרטי קו האוטובוס / הרכבת / הכרטיס / יעד / שם נהג / שעת הארוע ועדים.
- פניה למוסד רפואי – יש חשיבות רבה לפניה לרופא, בית חולים או קופת חולים מיד בסמוך לקרות ארוע התאונה, גם אם נדמה כי הכאבים קלים ועומדים לחלוף. חשוב לפרט את מלוא הפגיעות הגופניות והנפשיות הנובעות מהתאונה כבר במעמד זה. תיעוד זה חשוב להליך המשפטי שכן בהעדרו או בפניה מאוחרת, עלולה להשמע טענה מצד חברות הביטוח על ניתוק הקשר הסיבתי בין הארוע הפוגע לכאבים או ללקויים הגופניים שעשויים להגרם בהמשך. חשוב לשים לב לאופן שבו הצוות רושם את נסיבות התאונה על הגיליון הרפואי, שכן לעיתים הצוות הרפואי אינו מדייק בפרטי התאונה והדבר יכול להשפיע בהמשך על הוכחת זכאותכם.
- אישור משטרה – יש לדווח למשטרה על ארוע עם נפגעים ולקבל אישור משטרה לתאונה.
- אם מדובר בתאונה בדרך או מהעבודה – יש לדווח למעסיק בכדי לשמור על זכויותיכם.
- קבלות – שימרו קבלות שקשורות בהוצאות מארוע התאונה ורשמו לגבי כל קבלה בעבור מה שולמה, לדוגמא: נסיעה במונית לביה”ח, נסיעה לפסיותרפיה, קניית תרופות וכיוב…
- מומלץ לא לשוחח עם חוקרים ו/או עם נציגים מטעם חברות ביטוח ולא למסור גרסא לאחר התאונה, אלא לאחר התייעצות עם עו”ד לענייני תאונות דרכים.
- יש לפנות לעורך דין תאונות דרכים עם אישור משטרה, דו”ח רפואי, רשיון נהיגה בתוקף, רשיון רכב, פוליסת ביטוח, קבלות וחשבוניות בעבור נזקים שנגרמו ממועד התאונה, תלושי שכר או דוחו”ת המעידים על הכנסות ב-6 החודשים שקדמו לארוע תאונת הדרכים.
מתי אירוע לא ייחשב תאונת דרכים
א) אדם שנפגע תוך כדי פריקה וטעינה של הרכב כשהרכב עומד.
ב) מי שגרם לתאונה במתכוון.
ג) כאשר נהג השתמש ברכב ללא רשות ונוסע ששהה ברכב באותה עת ידע שהנהיגה היא ללא רשות.
ד) נהיגה ברכב ללא רישיון נהיגה, למעט רישיון שפקע לאחר שלא שולמה אגרה.
ה) נהיגה ששימשה לביצוע פשע.
ו) מי שנהג ברכב ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח שהיה לו לא כיסה את שימושו ברכב.
ז) בעל הרכב או המחזיק בו, שהתיר לאחר לנהוג ברכב כשאין לו ביטוח לפי פקודת הביטוח או כשהביטוח שיש לו אינו מכסה את החבות הנדונה ושנפגע בתאונת דרכים שאירעה באותה נהיגה, בין בהיותו ברכב ובין מחוצה לו.
את מי יש לתבוע במקרה שאדם נפצע בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה?
נפגע שנפצע באחד מהדרכים הבאות: נהיגה / נסיעה / הליכה בדרך לעבודה או במהלך העבודה או בדרך חזרה לביתו, זכאי להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי נכות מהעבודה ולאחר מכן להגיש תביעה לחברת ביטוח החובה בעבור נזקי גוף.
שלב ראשון – תביעה להכרה בתאונה כתאונת עבודה מול המוסד לביטוח לאומי, ככל שהנפגע יוכר כמי שנפגע בתאונת דרכים עבודה יוכל לקבל דמי פגיעה עד 91 יום.
שלב שני – ככל שנותרו ליקויים או כאבים בשל התאונה ניתן לתבוע דרגת נכות מהעבודה מהמוסד לביטוח לאומי .
שלב שלישי- תביעה מול חברת הביטוח המבטחת בפוליסת חובה על הנזקים שלא פוצו במסגרת התביעה כנגד ביטוח לאומי. חשוב לדעת שלנפגע עומדת זכות לקבל פיצויים מחברת הבטוח, אולם מהפיצוי יקוזזו הגמלאות והכספים שיתקבלו מהמוסד לביטוח לאומי.
תביעה על-פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975 אינה שוללת את זכאותו של נפגע בתאונת דרכים לפיצוי מכוח ביטוחים פרטיים, כגון ביטוח חיים, ביטוח מנהלים, ביטוח אובדן כושר עבודה, ביטוח תאונות אישיות. על תביעה מכוח ביטוחים אלו ישנה התיישנות. לכן חשוב למצות את הזכויות בפוליסות הפרטיות מהר יותר ולקבל עזרה מעורך דין תאונות דרכים מיומן.
מה קורה כשנפגע עובר פגיעה קשה בתאונה והוא זקוק לעזרה כספית דחופה?
לעיתים תאונות הדרכים הינן קשות ביותר וכוללות השבתה מוחלטת של הנפגע . בזמן ההחלמה והשיקום לעיתים קרובות לנפגע אין הכנסות לתשלומים שוטפים כמו שכר דירה, משכנתא, ארנונה, מזון, מטפלת סיעודית וכיו”ב- במקרה מסוג זה קיים מנגנון בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ששמו “תשלום תכוף”. עורך דין תאונות דרכים קשות – יכול לפנות בדרישה לחברת הביטוח אשר ביטחה בביטוח חובה את הרכב, מלווה במסמכים המאמתים את הצרכים הנדרשים בדחיפות ועל חברת הבטוח לאשר תשלום תכוף בתוך 60 יום. במידה ולא יועברו כספים כנדרש, ניתן לפנות לבית משפט בתביעה לתשלום תכוף.
עורך דין פיצוי תאונת דרכים – ממה מורכב הפיצוי בתאונת דרכים?
במסגרת תביעות לקבלת פיצוי על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים יש מספר נזקים או בעגה המקצועית ” ראשי נזק” שניתן לתבוע .
על מה מפצות חברות הביטוח את הניזוק?
ניתן לתבוע מחברת הביטוח בביהמ”ש פיצוי עבור ראשי נזק
- הפסדי שכר מהעבודה לעבר ולעתיד.
- הפסדי פנסיה ותנאים סוציאליים ( קופות גמל, קרן השתלמות וכיוב).
- הוצאות רפואיות לעבר ולעתיד( דוגמת הוצאות עבור טפול תרופתי, ביקורי מומחים , הוצאות רפואיות מעבר לסל בריאות כגון רפואה אלטרנטיבית וכיו”ב).
- הוצאות נסיעה ברכב או נסיעות במוניות.
- פיצוי בגין כאב וסבל ( מדובר בנוסחא מקובלת בעולם המשפט בה נלקחים בחשבון גילו של הנפגע, מועד התאונה, כמה ימים אושפז, שעור הנכות וכיו”ב).
- פיצוי עבור עזרה בעבודות הבית / טיפול וכו’. משפחתו של הניזוק שסייעה לו זכאית לקבל אף היא פיצוי.
- התאמת הבית לצרכי הנפגע ועוד.
לגבי הפסד השתכרות לעתיד- נהוג לפצות עבור אובדן ההשתכרות לעתיד עד גיל 67, אך במקרים של מקצועות חופשיים ניתן לקבל פיצוי בגין אבדן השתכרות עד גיל מבוגר יותר כגון 75 ואף יותר.
כיצד קובע ביהמ”ש מה גובה הפיצוי שזכאי הנפגע לקבל מחברת הביטוח?
יחד עם כתב התביעה מוגשת לבית המשפט בקשה למינוי מומחים רפואיים, בתחומים הרפואיים בהם נפגע הניזוק בתאונה. למשל, אם נפגע בברכיו, יש לבקש מינוי אורתופד, אם מדובר בתאונה עם חבלת ראש, סחרחורות וכאבי ראש יש לבקש מינוי נוירולוג, במידה שהחבלה גרמה לבעיות נפשיות יש לבקש מינוי פסיכיאטר וכיוב. לבקשה יש לצרף מסמכים רפואיים של הרופאים המטפלים בניזוק. השופט מעיין בחומר, ועל סמך התרשמותו הוא קובע באיזה תחומים ימונה מומחה רפואי ומיהו המומחה.
האם יש לפנות למומחה רפואי באופן עצמאי בתחום תאונות הדרכים? ומי מממן את התשלום למומחים הרפואיים ?
התשובה הקצרה היא לא! חשוב לדעת שבתחום תאונות הדרכים ככל ונדרש מינוי מומחה רפואי לקביעת שיעור נכותו של הנפגע, על פי רוב, חברת הביטוח המבטחת את הרכב בביטוח חובה היא זו שנושאת בתשלום שכר הטרחה. רצוי להתייעץ עם עורך דין תאונות דרכים מיומן ומצוי בתחום.
שכר טרחה עורך דין תאונות דרכים
תקנות לשכת עורכי הדין מטילות מגבלות על גובה שכר הטרחה אותו יכול עורך דין תאונות דרכים לגבות מלקוח. מדובר בתקנות מחייבות עבור כלל עורכי הדין בישראל.
בתקנות הרלוונטיות נקבעו מגבלות על שכר הטרחה, המבחינות בין מספר דרכי ניהול תביעה:
- אם הושגה פשרה בטרם הגשת תביעה לבית המשפט, שכר הטרחה לעורך הדין יהיה בשיעור של לא יותר מ- 8% מסכום הפיצויים בתוספת מע”מ.
- אם הושגה פשרה לאחר הגשת התביעה לבית המשפט, שכר הטרחה לעורך הדין יהיה בשיעור של לא יותר מ 11% מסכום הפיצויים בתוספת מע”מ.
- במידה והתביעה הסתיימה בפסק דין שניתן בבית המשפט, שכר הטרחה לעורך הדין יהיה בשיעור של לא יותר מ 13% מסכום הפיצויים בתוספת מע”מ.
בגלל ששכר הטרחה מוגבל וקבוע בחוק, מי שנפגע בתאונת דרכים יכול לפנות לכל משרד עורכי דין. מומלץ לפנות לעורך דין תאונות דרכים מומלץ הבקיא בתחום. ברור כי, כמו בכל הסכם, לפני שחותמים על שכר הטרחה חשוב לקרא אותו היטב ולוודא כי כל סעיף בו מובן ומוסכם.